Подбор на персонал или търсене на лични качества

Подбор на персонал или търсене на лични качества

Без хората бизнесът,сградите,машините и всичко останало е безполезно събиране на свободни активи,които струват само своята себестойност. Хората, които работят усърдно са пулса и сърцето на нашата фирма. Без хората няма активност, няма живот!

Намирането на "Истински хора" 
„Всеки път,когато се опитахме да намерим „точните” хора за дадена позиция ние свеждахме нещата до изискванията ни като технически умения или специфични знания и естествено пренебрегнахме личните качества на човека.

А всъщност не търсехме качествата като почтеност, честност, интелигентност, способност да общува, и способността и желанието да се учи. Технически умения са важни, но без ключовите съставки, техническите умения на кандидата могат да бъдат неподходящи.

Намирането на кандидата със добри лични качества не е лесна задача.

Тук прилагаме няколко идеи:

1. Лична знания на кандидат. Най-добрите кандидати обикновено не са с обява за търсене на работа. Те могат да са хора, назначени от някой наш клиент или са част от конкурентни фирми.Важното е да мислиш за техните лични качества, а не за това какви ползи ще има от тях.  Ако е така, може да направите вашите контакти, но с няколко увещания.

Ако избраният кандидат работи за Ваш клиент е добре да информирате собственика за Вашите намерения.Никак не е добре да загубите клиента си или да поставите Вашите отношения на изпитание

Хората с правилно мислене са от съществено значение за бъдещия успех на вашия бизнес! Компромис в тази област се превръща в някакъв опит и води до увеличени разходи и лоши резултати, които дълго време ще ви пречат.

2. Лична препоръка от човек, на който имате доверие. Това е следващото най-добро нещо, за наемане на качествен човек. Препоръка от приятел или бизнес сътрудник чието мнение уважавате е валидна основа за провеждане на разговор с потенциалния  кандидат. 

 3. Наемане с агенция за подбор на персонал. 

Може да се окаже,че за намирането на качествен кандидат ще Ви отнеме много време или ще има високи такси. За това е необходимо да поставите ясни изисквания за очакваните качества, които търсите, както и да получите гаранция във договора с агенцията за това,че ще Ви възстановят таксите ако кандидатът започнал работа не покрива Вашите стандарти и др.Агенцията е длъжна да проведе първоначалните разговори и да направи качествен подбор.

4. Отдаване под „Наем” на служител от една агенция. Това е честа практика,за да се свие възможноста за наемане на служител с качества, които не желаете.Наемете го за известно време с уговорката за прекратяване на взимоотношенията при разлика във Вашите очаквания

5. Рекламирайте в правилните места. Въпреки, че ние не сме намерили точно "правилните места,  на които да рекламираме", те могат да включват търговски или индустриални списания, които сте сигурен,че са четени от кандидатите. Понякога местния вестник може да бъде добър източник за кандидати, но бъдете готови да целунете много жаби, за да намерите принца.

Бъдете наясно трудови закони!

Ако не сте запознати с тези закони, трябва да го направите и колкото по-скоро толкова по-добре.

Пожелаваме Ви успех с намирането на точниа човек;)

 

Напиши отговор

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар:
Напишете кода